Interview met Yoke Goris

 • Kun je jezelf kort voorstellen? Wie ben je, wat doe je zoal?

Ik ben Yoke Goris, een levenslustige 50-plusser, mama van twee zonen en oma van een kleindochtertje. Ik mag jullie al verklappen dat er in 2020 nog een kleinzoontje bij zal komen.

In mijn jonge jaren voelde ik me al anders dan anderen.

Ik voelde me het lelijke eendje, een zonderling en ik wilde toch zo graag begrijpen wat mij zo anders maakt. Tijdens mijn zoektocht kwam ik gelijken tegen. Zo kwam ik tot de ontdekking dat ik  “HSP” ben. Hoog sensitief. Dit maakt nu net dat ik heel empathisch ben en heel makkelijk andere mensen kan aanvoelen. Hier wilde ik graag meer mee doen.

 • Je bent zelf auteur én je maakt kristaljuwelen. Ook geef je workshops en kun je bij jou terecht voor kristallenhealing. Kun je uitleggen waarom kristallen voor jou zo speciaal zijn?

Interesses worden hobby’s. Hobby’s worden passie.

Ongeveer 15 jaar geleden begon ik met juweeltjes maken met kralen. Toen ontstond dit: ik zei eerder al dat ik behoorlijk gevoelig ben, ik reageer dus ook feller op geuren, kleuren, energieën. Op een dag ontmoette ik een super lieve dame die me in mezelf deed geloven. Ze kwam langs om een erfstukje te laten hermaken tot een draagbaar juweeltje.

Zij zei: “Yo, voel dit juweeltje. Voel wat je voelt, schrijf het neer.” 
Zo ontstond: “juwelen met een boodschap”.

Dit was het begin van wat nu is. Al doende kwamen er meerdere dingen aan de oppervlakte. Al mijn hele leven was ik gefascineerd door edelstenen en mineralen. Dit was voor mij een reden temeer om me hier opnieuw in te verdiepen, een extra opleiding te volgen. Kristallentherapie! Tegelijk zou het een extraatje zijn voor mijn juwelen, en zou ik die kristallen kunnen inwerken in een uniek juweel.

Zo ontstonden ook nog de workshops. Niets zo fijn dan het delen van ideeën en anderen leren kennismaken met kralen en kristallen.

 • Een van de prachtige dingen die je maakt is een boekenlegger. Hoe kwam je op het idee om ook een boekenlegger te maken?

Mijn nichtje is een rasechte boekenwurm. Zij kwam op het idee om een Tibetaanse boekenlegger te laten maken. “Zou jij dit voor mij willen doen?” vroeg ze.

Die uitdaging ga ik niet uit de weg. Op zoek naar het juiste materiaal en natuurlijk met kristalletjes komen we tot een mooi boekenjuweel. Je steekt het op de bladzijde waar je gebleven bent, met de veertjes aan de buitenkant. Zo kan je boek terug in het boekenrek en je hebt daar een geweldig boek staan met een opvallende en originele boekenlegger. Daar kijk je niet langs. Tegelijk een mooie decoratie in je kast.

 • Wat is het leukste aan jouw dagelijkse praktijk?

De energie van de kristallen, de passie om het juweel te maken, het contact met mensen, de diepgang. Het mooist van al is het verhaal dat ontstaat bij het ontwerpen en tot stand brengen van een nieuw en uniek juweel.

 • Hoe staat jouw schrijfwerk in verband met de kristalhealing, kun je dat uitleggen?

Het werd nog meer dan dit. Ik begon geleide meditaties te schrijven, met een kristal, met muziek, met beelden. Zo kwam ik in contact met “de drakensteen”. Wat zou dit mooi zijn om een kindermeditatie te schrijven. Drakensteen: het spreekt sowieso al tot de verbeelding.

Wat deze steen nog meer zo bijzonder maakte, is zijn energie. Deze speciale steen draagt de kracht en wijsheid van de drakenwereld en zorgt ervoor dat je die ook kan voelen. Hierdoor is de steen geschikt om mee te helpen deze wereld aangenaam te maken. Een betere wereld begint bij jezelf en ook dit begrijpt de krachtige helende steen. Het maakt contact met de aarde met draken en zijn hoeders. De steen helpt bij agressie, hartpijn, adhd, hsp. Ideaal voor kinderen met problemen van deze tijd.

Zo ontstond een boekje om kinderen te ondersteunen, zichzelf te laten ontdekken, kennis te maken met de kracht van de draak en de kracht in zichzelf: “Alex en de drakensteen”.

 • Alex en de drakensteen heeft een bijzondere cover. Kun je iets meer vertellen over hoe die cover tot stand is gekomen?

Bij elk verhaal of elke meditatie die ik schrijf, kom ik in een andere wereld terecht. Beelden passeren mijn gedachten. Personages ontstaan, natuur en omgeving krijgen vorm. Alleen, hoe zet je zoiets op papier. Ik heb totaal geen ervaring met tekenen. Dan kan je alleen maar gaan zoeken naar afbeeldingen, foto’s, vakantiefoto’s die je de nodige inspiratie bezorgen. Dan nog in de aanslag met potlood en papier, wat informatie vragen in een winkel met tekenmateriaal en stapvoets beginnen tekenen.

 • Ik kan me voorstellen dat je veel reacties krijgt op je boek en op je juwelen, maar ook bij de workshops en therapie. Welke reactie is voor jou tot nu toe het meest bijzonder geweest?

Het mooie hieraan is hoe je de mensen kan raken met een kristal. Voor het maken van een juweel, kiest deze persoon de kristal die hem of haar het meest aanspreekt. Zo werkt het ook met de therapie. Hiervoor worden wel meerdere kristallen gebruikt. Aan de hand van de keuze krijgen zij de uitleg wat dit kristal voor hen kan betekenen, of waar de blokkades zitten.

De erkenning die ze hierbij krijgen doet wonderen. Vanaf dit moment wordt men bewust en kan er plaats gemaakt worden voor verandering.

 • Wat zou jij graag aan de mensen mee willen geven (goede raad, advies, een filosofie)?

We draaien allemaal zo hard mee op het ritme van de westerse wereld, waardoor we heel dikwijls onszelf verliezen en vergeten.

Dan is het hoog tijd om aan de noodrem te trekken en tijd voor onszelf te vinden, onszelf te herontdekken. Enkel op deze manier kunnen we de rust vinden die we nodig hebben. Bewustwording! Hier kunnen de kristallen een hulpmiddel zijn. In de vorm van een verhaal, een juweel, een workshop, een meditatie.

Tot slot enkele korte vragen:

 • Is er een persoon die jou heeft geïnspireerd? (Zo ja, wie dan?)

Er was inderdaad in het prille begin van de kristallen deze dame waarover ik eerder sprak. Zij is zelf heel sensitief en gaf mij de inzichten om hier verder iets mee te doen. Zelf is zij heel actief bezig met bloesemremedies. Ook zij helpt mensen verder daar waar zij nood aan hebben.

Verder passeren er telkens nieuwe mensen op je pad die je op een of andere manier triggeren en inzichten bezorgen.

 • Heb je een lievelingsboek? (Zo ja, welke dan?)

Daar kan ik volmondig “ja” op zeggen. Ook een dame die me zoveel erkenning en inzichten bezorgde en nog steeds. Marie-Claire van der Bruggen met Het sprookje van de dood. En niet alleen dit boekje, maar de hele reeks is voor mij een opening geweest. Deze boeken staan altijd binnen mijn handbereik.

 • Strikvraag: als je móést kiezen, zou je dan kiezen voor kristaljuwelen maken, of voor boeken schrijven?

Het een kan niet zonder het ander. Een verhaal ontstaat door een kristal. Maar omgekeerd ook. Ik zal een kinderverhaal of meditatie niet snel zonder kristal laten ontstaan. Ik zeg niet “nooit”, want zeg nooit “nooit”.

 • Gaat er nog een boek van je komen?

Mijn hart maakt een sprongetje en ik mag zeggen dat er inderdaad een tweede in de maak is. Er begint zicht in te komen en ik kan binnenkort op jacht gaan naar een uitgever.

 • Haak jij zelf die draakjes zo mooi?

Die mooie draakjes worden gemaakt door een hele lieve buurvrouw. Dit draakje is stapvoets ontstaan. Hoe moet het kopje zijn, het lijfje, de pootjes, vleugeltjes, de stekeltjes op de rug en zijn staart. Door ideeën samen te bundelen, kwamen we op dit resultaat.

En dan natuurlijk het mooie kloppende hartje, waar de kinderen dan het drakensteentje veilig kunnen opbergen voor het slapengaan.

 • Is er ook iets wat je absoluut níét kan? (Want volgens mij kun jij heel veel 😉 )

Ik ga niet veel uitdagingen uit de weg. Vooral niet als het creatieve dingen zijn. Maar sommige projecten kan je inderdaad beter aan anderen overlaten, zoals haken van draakjes.Wil je kans maken op de boekenlegger die door Yoke is gemaakt? Check dan de winactie die rondom Oragayn loopt! Die vind je hier: https://ninjapaap.wordpress.com/2019/11/11/nov-dec-winactie-doe-mee/

Wil je meer weten over Alex en de drakensteen, of over de prachtige juwelen die Yoke maakt? Kijk dan op Facebook, of op haar websites!
De website van Yoke: http://www.alatariel.be/

De Facebookpagina van Alex en de drakensteen: https://www.facebook.com/Alex-en-de-drakensteen-116077142620174/

De Facebookpagina van de kristallentherapie van Yoke: https://www.facebook.com/Alatariël-kristallentherapie-249693662124069