Schrijftip: je schrijft geen blabla

Wat een hoop blabla! Dit is helemaal niks … wordt nooit wat, ik kan het beter wegdoen … ken je dat gevoel?

Soms zit je zo dicht met je neus op je eigen tekst, dat je het gevoel krijgt dat dit is wat je doet: een hoop bla-bla produceren. Maar is dat ook zo?
Het antwoord is meestal heel simpel: nee.

Afgelopen dagen ben ik vooral aan het lezen geweest. Mijn huidige manuscript was me tegen gaan staan. Ik had het gevoel dat het een hoop kolder was. Intussen schrijf ik lang genoeg om dat gevoel te herkennen; het is in 95% van de gevallen vals.
Zo ook nu.
Na wat afstand te hebben genomen, en dat hoefde dus niet eens wekenlang te zijn, keek ik er vanochtend nog eens naar. Met een fris hoofd en een kop koffie.

Er is niets mis mee. Het is logisch dat ik een zin een tikkeltje saai ga vinden als ik die voor de 38e keer doorneem

Dus schrijf jij een tekst en is dit je gevoel erbij? Leg het dan eens even opzij. Ontspan. Gun jezelf dat. En kijk dan nog eens als je wat minder in die tunnelfocus zit. Je zult zien: het valt allemaal wel mee. Schrijf verder! Blanco pagina’s laten zich niet redigeren!