Interview: Ilyo Hansen, auteur & boekhandelaar

Afbeeldingsresultaat voor het oneindige verhaal

Soms heeft het leven vreemde verrassingen voor je in petto. Als je mij een klein beetje kent, dan weet je dat ik een zwak heb voor het boek Het Oneindige Verhaal, van Michael Ende. De uitgave met de prachtige cover en het bijzondere binnenwerk – afgedrukt in rode en blauwe inkt – sleurde mij als kind mee een magische wereld in. Als auteur probeer ik datzelfde te bereiken met mijn eigen werk: mensen meenemen naar een andere wereld.

Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik iemand leerde kennen die een eigen boekwinkel heeft met een wel heel bijzondere naam: ’t Oneindige Verhaal!

Ilyo Hansen is echter niet alleen boekhandelaar, maar ze schrijft zelf ook. Ik mocht haar interviewen. Lees hieronder het gehele interview – en vergeet niet even naar mijn Facebookpagina te dwarrelen, want daar loopt een winactie waarbij je De Zonde kunt winnen! (Meedoen kan nog t/m 27 oktober 2019.)

Interview: Ilyo Hansen

Ilyo Hansen
 • Kun je jezelf kort voorstellen? Wie ben je, wat doe je in het dagelijks leven?
  Ik probeer vooral te genieten van alles wat ik in mijn leven onderneem. Samen met Tommy onze dromen realiseren. Verhalen schrijven. De boekhandel runnen. Socializen en brainstormen met vrienden. Huisconcertjes bijwonen. Ik zou willen lezen en sporten, maar dat komt er voorlopig niet van. Ik heb vijf jaar edelsmeedkunst gevolgd en dertig jaar juwelen verkocht. Ik zou graag nog ontwerpen maar ook dat staat voorlopig op hold.
 • Je runt een boekwinkel in België (Sint Niklaas): ’t Oneindige Verhaal. Hoe is dat zo gekomen? En zit er een verhaal achter de naam van deze winkel?
  De boekhandel bestaat al 25 jaar. Het zoontje van de eigenaar zat destijds het boek van Michael Ende te lezen. Vandaar. Ik vind het een prachtige naam en zou hem nooit willen veranderen. In maart vernamen we dat de eigenaar in pensioen wou en dat er dan toch een einde dreigde te komen aan het Oneindige Verhaal. ‘Onmogelijk’, dachten wij, dus zijn Tommy en ik beginnen dromen. Woord en beeld. (Tommy is professioneel fotograaf.) Een perfecte combinatie. Plus koffie, thee en taart. Een modern eigentijds concept.
 • Wat heeft jou het meest verrast aan het werk als boekhandelaar?
  Het vele werk en vooral het besef dat mijn kennis van boeken veel minder is dan ik dacht. Maar ik leer graag.
 • Welk boek heeft jou de afgelopen tijd het meest weten te verrassen?
  Eerlijk? Ik heb momenteel geen tijd om te lezen dus deze vraag is best moeilijk. Maar een titel van een populair boek, dat mij onlangs passeerde, is misschien ook goed. De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Een waarheid als een koe. Echt wel. Ervaar ik elke dag.
 • Je schrijft zelf ook. Een van je boeken is De Zonde – het boek dat te winnen is bij de winactie op mijn Facebookpagina. Kun je iets meer vertellen over de totstandkoming van dat boek; waarom ging je dit schrijven en hoe is het tot een uitgave gekomen?
  Ik ben het boek beginnen schrijven in de periode dat mijn zus ziek werd. Hersentumor. Na haar operatie kon ze amper nog woorden vormen. Afasie. En ik dacht, stel je voor dat mij dit ooit overkomt. Ik droomde al lang van een boek schrijven en vond het hoog tijd om er aan te beginnen. Je mag niet wachten om je dromen te realiseren. Toch niet te lang. Je weet nooit wat je overkomt. De Zonde was een perfecte afleiding van het zicht op het leed dat zij doormaakte. Wegkruipen in een fantasiewereld helpt. Ik had ook een boek over haar ziekte en het verlies van haar strijd kunnen schrijven maar dat behoort niet tot mijn manier van verwerken. 
Afbeelding: Hebban.nl
 • Wat mij opviel aan De Zonde was de cover. Kun je iets meer vertellen over hoe die is gemaakt en wie de cover heeft ontworpen?
  Tommy Vaerewijck, mijn lief en fotograaf, heeft de foto gemaakt en de setting bedacht. Mijn neef Dylan Vermeir heeft model gestaan. Ik ben laaiend fier op deze cover.
 • Wat vond jij zelf het lastigste aan het schrijf- en uitgeefproces?
  Ik wou altijd al in de boekhandel liggen. Maar dat blijkt heel lastig te zijn. Een absolute must voor naambekendheid te genereren, vind ik nog steeds. Bij printing on demand uitgeverijen lukt dit niet dus ben ik selfpubber geworden. Et voila, De Zonde heeft zes maand in de winkel gelegen.
 • Ben je op dit moment een nieuw boek aan het schrijven? Zo ja, kun je daar al iets meer over vertellen? Zo nee, gaat dat wel weer gebeuren?
  Ik probeer mijn nieuw boek uit te geven rond de eindejaarsperiode. Dus dat wordt nog hard werken.
  Klein tipje van de sluier:
  Mijn hoofdpersonage is een thuisverpleger die beroepsmatig in contact komt met een gezin waarin een jongetje van zes wordt verwaarloosd. Hij vertelt dit in vertrouwen aan zijn excentrieke vader die om de een of andere onduidelijke reden binding voelt met het kind.
  Het boek speelt zich zoals mijn drie vorige boeken af in het hart van mijn stad. Ditmaal in het jaar 1999.
 • Wat maakt De Zonde voor jou een bijzonder boek?
  Om te beginnen de herinnering aan een heel intense periode in mijn leven. Een periode van verdriet maar ook van zelfbewustzijn. Met De Zonde heb ik mezelf willen bewijzen. Sindsdien voel ik de rust die een bepaald besef met zich meebrengt. Ik kan schrijven. Daarover hoef ik alvast niet meer te twijfelen.
 • We schakelen even terug naar het verkopen en kopen van boeken. Wat is voor jou persoonlijk je favoriete genre, wat voor soort boeken lees je het liefst?
  De boeken van Henning Mankell genieten mijn absolute voorkeur. Het thrillergenre dus. Alhoewel er voor mij geen detectiveteam aan te pas moet komen. In mijn verhalen krijgen ze ook nooit de hoofdrol.
 • Waar knap jij absoluut op af in een boek?
  Eindeloze lange beschrijvingen.
 • Wat wil je lezers meegeven als tip in hun zoektocht naar goede, leuke, fijne, mooie boeken? Let jij dan op de cover, of op het binnenwerk, of vooral op de flaptekst – waar selecteer je op?
  Never judge a book by his cover. Ik lees altijd het begin en dan verderop nog een paar lijntjes. De schrijfstijl is voor mij het belangrijkste.
 • Pak jij nooit zomaar een boek uit de stapel, puur op de cover?
  Heb ik ook ooit wel gedaan hoor. Gewoon een prachtig gemaakt boek spreekt tot de verbeelding. Dat merk ik nu met al die kinderboeken in de winkel. Heeft me nooit aangesproken, maar nu wel. Ik hou ook enorm van grapfic novel en stripverhalen. Ik moet dat nog leren om uit te kiezen als boekhandelaar. Je kijkt dan vooral naar verkoopbaarheid. Je moet omzet draaien anders ga je makkelijk failliet, vrees ik. Maar ik wil langs de andere kant het idealisme waaruit heel de droom ontstond niet verliezen. Ik ben ook auteur. Vele van mijn vrienden zijn auteur. Ik wil daar evenwicht in vinden. Ik zou het zalig vinden als auteurs bij ons binnenspringen en het gevoel hebben dat ze thuiskomen.
 • De laatste vraag: welk boek zou jij dolgraag willen hebben, maar ontbreekt nog aan je verzameling? (En waarom, natuurlijk!)
  Ik heb een boekhandel, Ninja. Ik heb alles 😉

Heel erg bedankt voor dit openhartige interview, Ilyo!

Ben jij nu nieuwsgierig geworden?
– Bekijk hier de website van boekwinkel ’t Oneindige Verhaal: http://www.oneindigeverhaal.be/
– Bekijk hier de website van Ilyo Hansen zelf: https://www.ilyo-hansen.com/
– De winactie op mijn Facebookpagina vind je hier: https://www.facebook.com/DeSchrijfNinja/posts/3610703308955131

Veel liefs en blijf deze website én mijn Facebook in de gaten houden voor de laatste nieuwtjes, leuke extra’s en winacties,

De Schrijfninja – Ninja Paap-Luijten