Halloween schrijfoefening

Oktober is natuurlijk de maand van warme chocomel, de tweede lading kruidnoten in de supermarkt, griezelfilms en halloweendecoraties. Of je Halloween nou wel of niet leuk vindt, het duikt wel steeds vaker op in Nederland. Dus… ik heb een oefening bedacht!

Deze oefening is oorspronkelijk geplaatst in De VerhalenNinja Schrijfgroep op Facebook. Omdat ik ook schrijvers zonder Facebook natuurlijk graag aan het werk zet, kun je deze ook hier vinden! Helaas is het niet mogelijk om op deze website erover te kletsen of hier je verhaal te plaatsen. Daarvoor kun je toch echt het beste naar de groep op Facebook gaan. Je mag wel, als je dit een leuke oefening vindt, jouw uitwerking (gratis) insturen voor feedback (max. 1.000 woorden).

De Halloween oefening van 2021

Gaan we van jouw verhaal huiveren? Dit keer heb ik enkele verhaalconcepten bedacht waaruit je kunt kiezen. Waar ga jij over schrijven?

HOE WERKT HET?
  • Kies een van deze uitgangspunten.
  • Schrijf er een verhaal over van maximaal 1.000 woorden*.
  • Doe je mee via de website, stuur dan je verhaal in voor feedback naar tekstninja@verhalenninja.nl o.v.v. HALLOWEEN 2021

De concepten:

  1. Jouw hoofdpersoon is brandweerman (of -vrouw). In de nacht van 31 oktober is je HP op weg naar huis en ziet dan iets naast de weg liggen. Het is een lichaam. Als de HP beter gaat kijken, komt hij/zij erachter dat hij/zij het zélf is!
  2. In dit verhaal schrijf je over iemand die een hekel heeft aan Halloween. Hoe brengt jouw HP de avond door? En gaat jouw HP er spijt van krijgen dat hij/zij zo weinig van Halloween weet, of is de Halloween-haat de redding van dit personage?
  3. Een kinderverhaal. Schrijf een griezelverhaal voor kinderen. Zorg dat er minimaal een pompoen, een zwarte kat en een (al dan niet echte) heks in voorkomen. Dit is een klassiek uitgangspunt natuurlijk – maar daarom niet minder moeilijk.
  4. Neem wraak op de colporteur met dit vierde concept. Jouw HP is een opdringerige figuur die langs de deuren gaat om energiecontracten te verkopen. Dan stuit hij/zij op een huis waarvan de deur opengaat als hij/zij aanklopt. (De bel doet het niet. Natuurlijk niet.) Jouw HP waagt het erop en gaat naar binnen. En die deur? Die gaat uit zichzelf weer dicht. Potdicht. Wat is het lot van de energieverkoper? Dat bepaal jij!
  5. Vrije invulling. Heb jij zelf een idee? Of heb je misschien al iets liggen? Gooi het in de groep! Ik ben dol op goede griezelverhalen.

*Het maximum van 1.000 woorden is puur voor de feedback. Je kunt ook een langer verhaal schrijven (uiteraard!) en daaruit een fragment van 1.000 woorden kiezen om in te sturen.