Cultuur in fantasy

De cultuur in een wereld wordt meestal wel behandeld in fantasyboeken. Ook is er aandacht voor de conflicten tussen strijdende staten of groeperingen. Maar hoe zit dat met het gewone leven?

– Hoeveel culturen kom je tegen in een gemiddeld dorp in Nederland of België? Zet dat eens af tegen de verschillende culturen in jouw wereld.

– Verschillen in cultuur kunnen heel afwisselend zijn; dat kan gaan over religie, maar ook over feestdagen (Sinterklaas, Halloween), gewoontes (beschuit met muisjes) en gebruiken (de bekende verjaardagsopstelling in Nederland).

– Denk bij belangrijke gebeurtenissen in de levens van je personages na over hoe wij daarmee omgaan (geboorte, huwelijk, overlijden, etc.) en hoe jouw personages daarmee omgaan.

– Bedenk ook waarom iets een bepaalde voorkeur heeft. Wat is de oorsprong van jouw gebruik of ritueel?

De echte kunst zit erin om nu al die gekkigheden op een zo natuurlijk mogelijke manier in jouw verhaal te verwerken. Ga dus geen hele pagina’s uitleg geven, want dat trekt de vaart uit je verhaal …

Kost het jou moeite om de cultuur goed in je verhaal te verweven, of zou je er weleens iemand naar willen laten kijken? Neem gerust contact met me op. Misschien kan ik je verder helpen!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding