Schrijfoefening HET GAT

Over het algemeen schrijven we graag over dingen die er zijn. Maar hoe ga jij schrijven over iets wat er níét is?

Als je over een gat schrijft, schrijf je over een afwezigheid. Wat heeft het voor gevolgen, dat er iets weg is? Schrijf je mee met deze oefening?

(Als je een Facebook-account hebt, vind je deze oefening ook in De VerhalenNinja Schrijfgroep.)

Schrijfoefening HET GAT

Een gat is een raar ding. Het is de afwezigheid van iets.

Met deze oefening ga je spelen met het idee van een gat. Waar laat je het? Wat heeft het voor gevolgen? Moet het dicht, of juist niet? Heeft het een doel?

DE OEFENING

  • Begin met de locatie van jouw gat. Dat kan een eenvoudig gat in de grond zijn, gegraven in een bos of op een strand. Het kan in een achtertuin zijn. Maar je kunt ook verder denken: een gat in een muur, bij een gevangenis. Een gat in de vloer van een ruimteschip of in de zoldervloer van een spookhuis. Een gat in een dak. Een gat in een oude vaas, gevonden bij een opgraving. Waar is jouw gat te vinden?
  • Jouw hoofdpersoon komt het gat tegen en heeft daardoor een probleem. Wat zijn de gevolgen van het gat? Waarom is het gevaarlijk of zorgt het voor narigheid?
  • Beslis of het gat gedicht gaat worden… of niet.
  • Schrijf jouw verhaal rondom jouw gat.

FEEDBACK & PLAATSEN

Wil je feedback? Stuur dan je verhaal (max. 1.500 woorden) naar tekstninja@verhalenninja.nl o.v.v. ‘Het Gat’ – feedback op deze oefening is gratis.