Waarom een tuinkabouter?

Op 19 januari komt Marlan de vervloekte tuinkabouter uit. Maar waarom heb ik een verhaal over een tuinkabouter geschreven? Hoe ben ik daarop gekomen en wat is eigenlijk de betekenis van een tuinkabouter? Dat ga ik eens nader bekijken.

De opkomst van de tuinkabouter

Tuinkabouters, zo vertelt Wikipedia ons, zijn in Europa vrij bekend geworden vanaf de 19e eeuw. Dan hebben we het over de kabouters zoals we die nu kennen; met puntmuts, baard en magische krachten. Eerder waren er ook al varianten van de tuinkabouter, maar in de 19e eeuw werden ze echt populair en massaal gemaakt.

Etymologie – waar komt het woord vandaan?

De tuinkabouter is natuurlijk een kabouter die in de tuin staat. Toen we eenmaal hadden bedacht dat het geinig was om een kabouter tussen de rhododendrons te zetten, was het woord tuinkabouter waarschijnlijk geboren. Maar het woord kabouter – dat is intrigerender.

Als je kabouter opzoekt in de etymologiebank, kom je erachter dat het verwant is aan het woord kobold. Een kabouter (of kobold) zou een hoogmoedige, goed- of kwaadaardige huisgeest zijn. Over het algemeen heeft de kabouter wel een positievere bijklank dan een kobold.

De betekenis die aan kabouter wordt gegeven is die van een aardmannetje, een klein persoon. Maar daarmee zijn we er natuurlijk nog niet…

De betekenis van de kabouter

Kabouters heb je in verschillende soorten en maten, maar – en daarvoor keren we even terug naar Wiki, dit keer kijken we bij het woord kabouter – er zijn duidelijke overeenkomsten:

  • Ze zijn klein en kunnen zich verbergen voor mensen
  • Ze kiezen ervoor bij mensen te zijn en kunnen klusjes doen
  • Het kunnen echte kwelgeesten zijn

Marlan de tuinkabouter

Waarom heb ik eigenlijk een verhaal over een tuinkabouter geschreven? In eerste instantie: puur omdat het kon. Ik had zin om iets luchtigs te schrijven, wat leuk was om te lezen en wat je niet heel erg serieus moest nemen. Zoals wel vaker, werd het verhaal (veel) langer dan ik in eerste instantie had gedacht. Dat vind ik helemaal niet erg; ik ben blij met het uiteindelijke resultaat.

Marlan is een echte kabouter. Hij is klein en doordat hij versteent zodra een mens hem in de gaten krijgt, blijft zijn ware aard verborgen voor mensen. Aanvankelijk wil hij vooral bij Rafaël in de buurt komen om wraak te nemen voor zijn miserabele toestand. Marlan is immers niet als tuinkabouter geboren.

Ik vond het belangrijk dat mijn kabouter soms grappig, soms egoïstisch en soms goedaardig was. Marlan laat zijn persoonlijke wraaklust op een lager pitje staan als hij achter een groot probleem komt. Maar hoewel hij een enorm avontuur in geslingerd wordt, zou hij het liefst de boel de boel laten. Er zijn echter krachtiger elementen die hem van hot naar her sturen, waar hij zich niet aan kan onttrekken. Marlan is magisch, voor de ene een hulp en voor de andere een kwelgeest, en hij heeft een heel eigen willetje.

Heb jij een tuinkabouter in je tuin of op je balkon staan? Houd dan zéker de nieuwsbrief in de gaten. De winactie die daarin te lezen zal zijn, heeft álles met tuinkabouters te maken …


Gerelateerd: Inschrijven voor de nieuwsbrief

Gerelateerd: Marlan de vervloekte tuinkabouter bij publicaties