Publicatie fascinatie

Veel beginnende schrijvers dromen ervan. Ervaren schrijvers draaien er hun hand niet meer voor om. Het woord neemt soms mythische proporties aan: als je gepubliceerd bent, dán pas tel je mee…

Maar wat ís publicatie nou eigenlijk? Waarom hechten we er waarde aan? En wat betekent het voor jou?


De betekenis volgens Wiki

Laten we eerst eens kijken wat onze oude, vertrouwde Wikipedia erover zegt. Als je daar publicatie opzoekt, dan kom je op deze betekenis:

Een publicatie is een tekst, afbeelding of zelfs een beeld- of geluidsdrager dat of die vermenigvuldigd wordt met het doel deze onder de publieke aandacht te brengen.

Wikipedia

Als we dit bekijken, vallen twee dingen op.

  • Een tekst, afbeelding etc. die vermenigvuldigd wordt
  • Het doel is om het onder de publieke aandacht te brengen

Alleen maar heel veel dingen drukken of maken, dat is niet voldoende. Er moet ook iets mee gedaan worden. En alleen iets onder de aandacht brengen, dat schiet ook niet op; als mensen het vervolgens niet zelf kunnen bemachtigen, slaat je publicatie ook dood.


Wat willen we? Publicatie! Waarom willen we dat? Ja… Waarom?

Voor schrijvers is publicatie belangrijk, omdat je met een bepaalde publicatie een bepaald publiek bereikt. Schrijf jij vooral verhalen over vissers, dan kan het handig zijn om een artikel te publiceren in een vakblad over vissen. Wil je de literaire wereld wakker schudden, dan stuur je in naar literaire tijdschriften.

Waarom je iets wil publiceren, dat hangt samen met wat je met je tekst wil bereiken. Misschien wil jij gewoon dolgraag dat duizenden uitzinnige fans zich voor je deur ingraven om je handtekening te bemachtigen (al denk ik dat dat met schrijven niet veel kans van slagen heeft). Of misschien wil je gewoon dat jouw expertise andere mensen kan helpen. Of wil je een leuk verhaal vertellen. Wat je ook wil: zonder lezers gebeurt het niet.

En lezers; die bereik je door te publiceren.


Wat wil jij met jouw verhaal bereiken?

Schrijf je vooral voor jezelf? Of wil je de nieuwe thrillerschrijver van het moment worden? Ga jij voor de bestseller en posters in de abri’s, of zoek jij jouw lezers zelf online en op markten en beurzen? Wil je de wereld een beetje beter maken, je doelpubliek een helpende hand aanreiken, of is vermaak jouw hoofddoel?

Zodra je gaat publiceren, doe je dat om gelezen te worden. Anders kun je jouw verhaal immers gewoon op je eigen laptop laten staan of het hooguit voor jezelf laten drukken. Nee, jij wil meer – je wil lezers.

Als je als schrijver aan publicatie denkt, heb je meerdere mogelijkheden. Voor een kort verhaal kijk je vaak naar websites en tijdschriften. Voor een boek maak je de afweging of je zelf gaat publiceren, of dat je het naar een uitgever stuurt. (En mocht je de voor- en nadelen van een uitgeverij handig op een rijtje willen hebben, check dan even deze blog van Eveline Broekhuizen. Die heeft dat namelijk haarfijn voor je uitgelegd.) Ga je online/digitaal publiceren of op papier, ga je het zelf doen of via een uitgeverij – het zijn allemaal opties waar je een beslissing over moet nemen.

Wat je ook kiest, zorg dat je jouw keuze zorgvuldig maakt. Denk dus na over jouw publiek en waar je dat publiek vindt, wat je opties zijn en waar je voorkeuren liggen.


Niet mythisch, wel praktisch

Ik ben benieuwd of jij droomt van publicatie, of juist al heel wat publicaties op je naam hebt staan. Wat is voor jou de betekenis van publicatie? Wat is voor jou belangrijk? En wat zou je absoluut niet willen?

Publicatie is niet mythisch. Maar het is voor schrijvers wel belangrijk. Waarom, dat hangt dus vooral af van het doel dat je als schrijver hebt. Houd je doel voor ogen (wat wil je bereiken met jouw verhaal) en denk na over hoe je dat doel kan bereiken. Als je dat weet, dan weet je ook waar en hoe je jouw verhaal moet publiceren om je doel te verwezenlijken.