Schrijfoefening: In de knoop

In de Facebookgroep De VerhalenNinja Schrijfgroep kun je schrijfoefeningen, tips en nog veel meer vinden. Vandaag heb ik er een schrijfoefening gepost. Die deel ik ook hier!

Het is weer maandag!

Elke maandag moedig ik je aan om je schrijfspieren aan het werk te zetten. Vandaag doe ik dat met een schrijfoefening!

SCHRIJFOEFENING: IN DE KNOOP

Een knoop. Dat kan een knoopje aan een overhemd zijn, een knoop in een touw of je kan met jezelf in de knoop zitten. Welke knoop kwam bij jou als eerste op?

DE OEFENING
  • Neem een knoop in gedachten. Je mag er een van de afbeelding kiezen, of je verzint er zelf een. Dat kan letterlijk een knoop zijn (bijvoorbeeld de knoop op het overhemd van een kapitein) of figuurlijk (een hoofdpersoon die met zichzelf in de knoop zit).
  • Schrijf een kort verhaal met die knoop als ‘hoofdpersoon’. Zorg voor een begin, een midden en een eind (ja, dat is een open deur). Schrijf jij over de knoop van een piloot en wat die meemaakt als de piloot een noodlanding moet inzetten? Of schrijf je over de knoop in de geest van een oude vrouw die voor een verschrikkelijke beslissing staat? Of … jij bepaalt.
  • Streef naar maximaal 500 woorden. Voor deze oefening hoeft het niet langer te zijn.
  • Kom je er niet uit? Heb je meer houvast nodig? Geef dat aan in een reactie, dan help ik je op weg.
HET DOEL VAN DEZE OEFENING
  • Voor beginnende auteurs: Oefenen met het opzetten én afronden van een verhaal. Als je net begint met schrijven, kan het heel moeilijk zijn om een verhaal daadwerkelijk af te maken. Korte verhalen kunnen je helpen om juist dát te trainen. Kweek het “yes hij is af!”-gevoel! Zo bouw je aan je zelfvertrouwen als auteur.
  • Voor gevorderde auteurs: Een goede oefening om eens buiten de gebaande paden te treden. Een ongewone oefening zoals deze kan je helpen om even los te komen uit een verhaal waar je aan bezig was, het kan simpelweg even je hersenen op gang brengen of het kan je helpen uit een schrijfdip te komen. Wil je een uitdaging, pak dan een moeilijke knoop als ‘hoofdpersoon’. Heb je gewoon even iets nodig omdat het maandag is, maak het jezelf dan makkelijk. Ook hier: jij bepaalt!
WAAR LAAT JE JOUW VERHAAL?
  • Post jij je uitwerking op je eigen blog, website of nog ergens anders? Deel dan gerust de link hieronder! Dat mag natuurlijk!
  • Liever niet delen? Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Het is een oefening. Het doel is dat jij er profijt van hebt.
  • Heb je een Facebookaccount? Dan kun je jouw uitwerking ook plaatsen bij dit bericht in De VerhalenNinja Schrijfgroep óf stuur je verhaal in voor de VerhalenNinja Vrijdag (let op: voor de VerhalenNinja Vrijdag geldt een afwijkend maximum van 250 woorden!).
  • Geen Facebook, liever niet hier delen, maar wil je wel heel graag feedback? Mail jouw uitwerking naar tekstninja@verhalenninja.nl o.v.v. Schrijfoefening In de knoop — let erop dat dit maximaal 500 woorden zijn. Uitwerkingen van deze oefening voorzie ik gratis en vrijblijvend van feedback.

Aan de slag!

Succes met jouw knoop!